mandag den 22. februar 2010

Av, det gør ondt!

Denne vinter er fantastisk for fald-ulykker. Jeg tror at vi alle mindst een gang er skvattet på glatte veje og stræder. Og det gør nas! For det meste nøjes de fleste med et blåt mærke eller en forstuvning. Andre brækker en arm eller et ben.

Vi kender i hvert fald alle til det, at være kommet til skade, og efterfølgende have ondt. Generelt vil et brud give skarpe smerter og voldsom hævelse i løbet af kort tid. Det vil gøre ondt at bevæge leddet i nærheden af bruddet, og besteme stillinger vil være umulige for bare smerte. Der vil som regel også være stærke smerter hvis man trækker det formodede brud fra hinanden eller skubber det sammen. Brud på knogler ledsages også ofte af feber.
Men i sidste ende er det kun et røntgenbillede der kan afgøre om der er et brud.

Uanset om der er brud eller ej, så er førstehjælpen at behandle med kulde, og så er det jo helt fantastisk, at vi har al den sne vi har. Så fyld en frysepose med sne, læg et håndklæde om posen, og læg posen på det tilskadekomne sted. Dette mindsker smerterne og hævelsen hurtigt.

Er der derimod tale om kroniske smerter i muskler og led, så er varme langt bedre, og her er en stofpose med kirsebærsten eller speltkerner langt at foretrække. Posen opvarmes i mikroovnen, og afgiver en behagelig langvarig varme. Endnu en fordel med den slags varme-pose er, at man kan falde i søvn med varmeposen på det smertende sted, i og med at der ikke er strøm involveret.

Så husk;
Akutte smerter - is på!
Kroniske smerter - varme på!

Og husk, at hvis der er mistanke om brud, så er det afsted til skadestuen og få taget et røntgenfoto!

2 kommentarer:

 1. Jeg her en dårlig ryg, som ofte giver en del smerter i rygsøjlen og musklerne. Jeg har fået zoneterapi, akupunktur, kiropraktiske behanlinger med virkning, dog kortvarigt. Alle tre steder siger behandlerne, at jeg skal putte is på til at dumle smerterne. Men det er da ikke det samme, som du siger, hvorfor mon??

  Jeg er slad for din nye blog og ser hver dag frem til et nyt indlæg:-)

  SvarSlet
 2. Tenk over hva som skjer i livet ditt når ryggen slår seg vrang.
  Veldig ofte er det psykisk smerte som slår ut i ryggsmerter.
  De beste ønsker !

  SvarSlet